Αρχαιολογικό μουσείο Της Αμφίπολης


Διεύθυνση: Αμφίπολη Σερρών, ΤΚ 65052, νομός Σερρών
Mέρες-Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 8.30-15.00 (1 Νοεμβρίου 2009-31 Μαρτίου 2010)
Τιμή εισιτηρίου: 2 ευρώ, 1 ευρώ
Τηλ.: 2322032474
Fax.: 2322032474

Η Αμφίπολη βρίσκεται σε από απόσταση δυο χλμ. από τον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης-Καβάλας στον κόμβο Σερρών, Δράμας, λίγο πιο πάνω από τις εκβολές του ποταμού Στρυμώνα. Εκεί βρίσκεται ο μεγάλος αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα νέο κτίριο, που ολοκληρώθηκε το 1995. Όλα τα ευρήματα προέρχονται από τη γύρω περιοχή και απεικονίζουν τη διαχρονική πορεία της πόλης.

Μπαίνοντας στο μουσείο βλέπει κανείς την ασημένια λειψανοθήκη και το χρυσό στεφάνι από φύλλα ελιάς που βρέθηκαν σε κιβωτιόσχημο τάφο κατά τη θεμελίωση του μουσείου.

Τα ευρήματα εκτίθενται κατά χρονολογική σειρά και περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:

  • α) Προϊστορικοί χρόνοι (από το Παγγαίο και το λόφο Κετήλ Τεπές) που δείχνουν την συνεχή παρουσία του ανθρώπου από τη Μέση Νεολιθική Εποχή μέχρι την Πρώιμη Εποχή Σιδήρου ( 5000 π.Χ. – 750π.Χ.),
  • β) Αρχαικοί χρόνοι (από το λόφο Καστά και από το νεκροταφείο της εποχής του Σιδήρου στην Αμφίπολη). Στο διάστημα αυτό αρχίζει η διείσδυση του ελληνικού πολιτισμού στη Θράκη, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα, κυρίως κεραμεικής, σε τάφους.
  • γ) Κλασικοί και Ελληνιστικοί χρόνοι. Η ίδια η πόλη της Αμφίπολης ιδρύθηκε το 437 π.Χ. από τους Αθηναίους. Τα σημαντικότερα εκθέματα αυτής της περιόδου προέρχονται από τα ιερά αφιερωμένα σε τοπικούς θεούς (Νύμφη, μούσα Κλειώ, Ρήσσος. Στρυμών) και στο δωδεκάθεο (Αθηνά, Αφροδίτη, Άρτεμις) και σε ήρωες (Ηρακλής, Διόσκουροι). (από το αρχαίο γυμνάσιο, από το ελληνιστικό νεκροταφείο, το ελληνιστικό σπίτι, και από ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο). Εκτός από τα κειμήλια από τα ιερά υπάρχουν πολλά εκθέματα που δείχνουν τη δημόσια και ιδιωτική ζωή στην Αμφίπολη (νομίσματα, αγγεία, γλυπτά, κοσμήματα, μικροτεχνία) Τα κτερίσματα από τις νεκροπόλεις δείχνουν τον πλούτο και τη κοινωνική θέση των νεκρών (αγγεία, ειδώλια, όπλα, κοσμήματα).
  • δ) Ρωμαϊκοί χρόνοι. Την περίοδο αυτή η ακμή της πόλης συνεχίζεται, όπως δείχνουν τα ψηφιδωτά από ρωμαικό σπίτι και από ανασκαφές στο νεκροταφείο της περιοχής, καθώς και έργα γλυπτικής, αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας.
  • ε) Παλαιοχριστιανικοί – βυζαντινοί χρόνοι. Με το τέλος του αρχαίου κόσμου (4ος αι. μ.Χ.) η έκταση της πόλης μειώνεται και με την εγκατάσταση των Σλάβων ουσιαστικά νεκρώνεται. Από την περίοδο αυτή εκτίθενται υπολείμματα πέντε παλαιοχριστιανικών βασιλικών με περίτεχνα ψηφιδωτά και από παρεκκλήσι που βρέθηκε σε χαμηλή θέση κοντά στη Νέα Αμφίπολη.

Στον α’ όροφο υπάρχουν ευρήματα από την αρχαία Αργιλο και τον Ηώνα, το λιμάνι της αρχαίας Αμφίπολης, καθώς και επεξηγηματικά ταμπλό για την ιστορία της αρχαίας Αμφίπολης και της περιοχής της.

Επίσης, στην είσοδο του Μουσείου υπάρχει η αλληλογραφία των ιστορικών του 18ου αι. σχετικά με την αρχαία Αμφίπολη, καθώς και φωτογραφίες από την ανακάλυψη του Λέοντα της Αμφίπολης το 1913 και της αναστήλωσής του.

Visit us on Facebook